lauantai 17. lokakuuta 2009

Haastetta kerrakseenKiitän Anskua saamastani haasteesta. Yritetään edetä ohjeiden mukaan.

1. Laita tunnustus blogiisi.
2. Kirjaa sinne myös nämä säännöt.
3. Linkitä blogiin, josta sait tunnustuksen.
4. Listaa viisi aistia ja kerro, mitä ne merkitsevät sinulle.
5. Haasta viisi muuta blogia jättämällä niihin kommentti.


1. Näkö: Koen näkemisen olevan itselleni ensiarvoisen tärkeää. Meni kauan ennen kuin ymmärsin, että opin näkemisen kautta. Muistin vanhoista koekirjoista kuva-aukeamat ja pystyin niiden kautta hahmottamaan kokonaisuuden. Pelkkä luettu teksti sen sijaan ei jää mieleeni vieläkään, ellei se sitten ole erityisen mielenkiintoista.
Koulussa yksi lempiaineistani oli kuvaamataito. Vaikka olenkin niin suunnattomasti mieltynyt musta-valkoisuuteen, pidän myös väreistä. Jotkin värit suorastaan hoitavat silmiä. Kun on pitkään ollut sisällä, tuntuu hyvältä katsoa auringonpaistetta.
Yritän ahmia silmilläni kauniita asioita ja erityisesti matkoilla painaa maisemia mieleeni. Joku voi varastaa kameran tai muistikortti rikkoutua, mutta kukaan ei vie mielestäsi kauniita muistoja, Isä Aikaa lukuunottamatta.
Kun puhun ihmiselle, haluan nähdä hänet. Katsoessani toista silmiin tiedän, että saan viestini perille.

2. Haju: Rakastan vastapaistetun pullan tuoksua, puhdasta pyykkiä, tuoretta kahvia. Hiekkarantaa, johon meri ja aurinkovoiteet antavat lisänsä. Sitä tuoksua, jolle koiranpentu tuoksuu, ja joka kestää vain hetken.
On lukemattomia asioita, joiden tuoksu saa hyvälle tuulelle. Tuoksuja, jotka olet unohtanut, mutta jotka pitkienkin aikojen perästä herättävät muistoja. On kutkuttava tunne saada jokin tuoksu nenään, tuntea sen raapaisevan pintaa syvemmälle, mutta et silti heti muista, kuinka kaukaa se sinulle viestittää. Pidän maustekakuista ja niiden tuoksu tuo mieleen pappani, joka kuoli ollessani 5-vuotias. Muistan yhä hänen kotinsa ja jostakin syystä yhdistän sinne aina maustekakun tuoksun.
Haistan monesti myös asioita, joihin muut eivät välttämättä kiinnitä huomiota. Kärsin usein päänsärystä ja juuri tuolloin hajuaisti terävöityy. Kaikki tuoksut tuntuvat pistävimmiltä.

3. Kuulo: Yksi ääni, josta en pidä on arkiaamuinen herätyskellon piipitys 5:25. Viime viikonloppuisen episodin jälkeen jouduin hankkimaan uuden puhelimen ja valitsin sen herätysääneksi mahdollisimman miellyttävän melodian. En voi sanoa, että senkään sointi nostaisi tunnelmaa kattoon, mutta sen myötä nouseminen on helpompaa.
Silloin, kun elämä on kiireistä, eikä luonnosta pääse nauttimaan kylliksi, saatan kuunnella levyltä merenkohinaa tai metsän ääniä. Kiristävä vanne pään ympärillä alkaa löystyä. Uskon myös musiikin parantavaan voimaan ja itse nautin viikottain siitä energiasta, joka minuun virtaa brasiliaisten rytmien voimasta.

4. Tunto: Puhtaat lakanat - kuinka ihana niihin on pujahtaa. Lempeä tuuli kasvoja vasten. Lemmikin pehmeä ja lämmin turkki, jota pitkin on kuljetettava kättä yhä uudestaan ja uudestaan. Toisen ihmisen kosketus.
Puolessa välissä viikkoa pakasti, palelin koko päivän ja muistelin silloin muutaman vuoden takaista talvilomaa ystävieni kanssa Kuusamossa. Iltapäivän aurinko alkoi painua ja pakkanen kiristyi. Ystäväni teki meille kuumat rommitotit, jotka nautimme lumen keskellä toppavaatteissa hytisten. Sen jälkeen ei palellut enää. Kuuma juoma olisi auttanut nytkin.

5. Maku: Olen melko kaikkiruokainen. Minulla ei ole suuria inhokkeja/suosikkeja. Vuosien varrella olen oppinut nauttimaan ruoasta enemmän. Pidän ruoanlaitosta, mutten vieläkään kuluta tuhottamasti aikaa keittiössä. Seurassa kaikki maistuu paremmalta ja ulkoilmassa syötynä vielä erityisen hyvältä.
Tänään join vanhemman sisareni luona mausteista jouluteetä ja siltä istumalta oli ajatukseni olivat jo joulussa. Ihanaa, että tuo herkuttelun aika lähestyy.

***

Sääntörikkuri tai ei, tapani mukaan laitan tämän vapaasti eteenpäin.
Haaste on kaikille avoin!

2 kommenttia:

Sonja kirjoitti...

Itsekin olen ihan höpsähtänyt puhtaisiin, uusiin lakanoihin! Kun ne on vaihettu sänkyyn, tulee aina mentyä sinä iltana ajoissa nukkumaan :)Kivasti kuvailit eri aisteja ja niiden merkitystä sinulle!

Black on White kirjoitti...

Mikä niissä puhtaissa lakanoissa oikein on? Unikin tuntuu tulevan niin paljon helpommin.

Hyvää alkanutta viikkoa sinulle!

Related Posts with Thumbnails