torstai 25. elokuuta 2011

Kesäkurpizza



Viime viikolla tein puutarhurin pizzaa ja lupasin laittaa ohjeen myös tänne. Se oli Glorian ruoka & viini 5/2011 lehdessä, jonka bongasin sattumalta kauppareissulla lehtihyllystä. Ensimmäiseksi valmistettiin pizzataikina, sitten Provencen pesto pizzaphjalle levitettäväksi.

PIZZATAIKINA

2 dl vettä
1/5 pkt tuorehiivaa
3/4 tl suolaa
4-4 1/2 dl vehnäjauhoja
1 rkl oliiviöljyä

1. Liuota hiiva ja suola 37-asteiseen veteen. Lisää jauhoja, kunnes taikina on pehmeää, mutta muotoiltavaa.
2. Vaivaa taikinaa yleiskoneella 5 min tai käsin 10 min. Lisää oliiviöljy ja vaivaa vielä 3 min.
3. Peitä taikina leivinliinalla.

Jos haluat erityisen aromikkaan ja ilmavan pizzapohjan, anna taikinan kohota jääkaapissa 12-20 tuntia. Voit antaa taikinan kohota myös huoneenlämmössä n. 45 min.

P.S Minun pizzataikinat eivät koskaan tahdo onnistua. Edellä mainittuun ohjeeseen joiduin lisäämään jonkin verran vehnäjauhoja, että taikina irtosi käsistä :)


PROVENCEN PESTO (2 dl)

2 1/2 basilikaa
1/2 dl muita yrttejä (kynteli, timjami, meirami, rosmariini)
1 dl oliiviöljyä
1 1/2 rkl sitruunan mehua
1 dl (50 g) manteleita
(2-3 rkl vettä)
1/4 mustapippuria myllystä
ripaus suolaa
ripaus sokeria

1. Irrota yrttien lehdet varsistaan ja mitta ne tiiviinä mittoina sauva- tai tehosekoittimen kulhoon.
2. Lisää öljy ja sitruunan mehu. Soseuta tasaiseksi.
3. Jauha mantelit morttelissa. Sekoita yrttiseos joukkoon.Ohenna tarvittaessa vedellä.
4. Mausta pippurilla, suolalla ja sokerilla.
6. Pesto säilyy jääkaapissa noin 4 vrk.



KESÄKURPIZZA

Valkosipulimarinoidut kesäkasvikset

200 g kesäkurpitsaa
2 pientä sipulia
3-7 tuoretta valkosipulinkynttä
1 rkl sitruunan kuorta
2 rkl sitruunan mehua
3 rkl hienonnettua timjamia
2-3 rkl oliiviöljyä
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria myllystä

Lisäksi
n. 3/4 dl Provencen pestoa
125 g mozzarellaa
50 g salamia
(4-6 kesäkurpitsan kukkaa)
timjamia

1. Viipaloi kesäkurpitsat juustohöylällä. Viipaloi sipulit renkaiksi. Laita kasvikset kulhoon.
2. Hienonna 3 valkosipulinkynttä ja puolita halutessasi loput joukkoon.
3. Raasta sitruunankuori ja lisää se ja marinadin loput ainekset kulhoon ja sekoita varovasti.
4. Esipaista pizzapohjaa uunin ylätasossa 5-7 min, kunnes taikina saa aavistuksen väriä.
5. Ota pizzapohja uunista ja levitä pesto sen päälle. Lisää paloiteltu mozzarella ja kesvikset.
6. Jatka paistamista n. 5 minuuttia, kunnes reunat ovat ruskistuneet.
7. Ota pizza uunista ja levitä salami sen päälle. Jos käytät kesäkurpitsankukkia, nyppäise kukista kitkerät heteet pois. Pyyhi kasvisten marinadia kulhosta kukkien pintaan ja nosta kukat pizzoille.
8. Jatka paistamista n. 2 min, kunnes pizza on kypsä.
9. Koristele timjamilla.

Viinisuosituksena:

Ja koska kumpaakaan ei löytynyt omasta Alkosta, valintana oli Beringer Stone Cellars Zinfandel Rosé, Yhdysvallat, 2010.


Ja ensi kerralla muistettavaksi, hetki grillivastuksen alla antaisi mukavan värin pintaan.

Ei kommentteja:

Related Posts with Thumbnails