sunnuntai 24. tammikuuta 2010

SaippuaaEnnen joulua valmistin pienen erän saippuaa. Käytin valmista Chrystal ST -massaa eli varsinaisesti ei voida puhua saippuan "valmistamisesta". Valmis massa oli helppo käyttää, mutta sopivan värin ja tuoksun saaminen olikin sitten toinen juttu.


Minulla oli käytössä Lahtisen Vahavalimon saippuavärit ja olin epähuomiossa ostanut sekä vihreää väriä että punaista pigmenttiä saadakseni saippuoihin sekoitettua sopivan ruskean sävyn. Vihreä väri oli tietenkin paljon voimakkaampi kuin punainen pigmentti ja tässä kohtaa oli improvisoitava. Onneksi kotona oli pieni varasto eteerisiä öjyjä ja ensimmäinen satsi oli vihreitä Seetri-saippuoita.


Käytin kilon satsin neljässä erässä, koska etsin sopivaa väriä ja vaihtelin tuoksuja. Pienet määrät valoin valmiisiin muotteihin. Jos olisin tehnyt koko satsin kerralla, sen olisi voinut valaa myös yhtenä könttinä ja leikata käsin sopiviksi paloiksi.

Tällä kertaa valmistin kahvin, glögin ja seetrin-tuoksuisia saippuoita. Kahvisaippuoissa oli koristeena kuivattuja kahvipapuja ja glögisaippuoissa kuivattuja mausteita; neilikkaa ym.

Ensikerralla voisi kokeilla sitruunaa ja ystävänpäivän lähestyessä mansikantuoksuisia sydänsaippuoita.


Muutama vinkki ensikertalaiselle:
  • Saippuamassa sulaa yllättävän nopeasti. Varaa kaikki tarvittava lähettyville; värit, eteeriset öljyt ja muotit.
  • Värit ovat todella voimakkaita. Lisää väriä vähän kerrallaan, niin vältyt yllätyksiltä.
  • Eteeriset öljyt tuoksuvat myös voimakkaasti. Lisää vähän kerrallaan ja huolehdi tuuletuksesta. Koko koti tuoksuu tämän jälkeen ja lempituoksusta voi tulla liian voimakkaana inhokkituoksu.
***
Maalaisunelmia-lehdessä N:o 1 oli todella innostava juttu Soap Factoryn perustajasta Elina Salosesta, joka ei äitiyslomalta palannutkaan enää päivähommiinsa vaan perusti oman yrityksen. On aina hauska tietää, mitä tuotteen takana on ja tässä erityisesti, kuinka käsityöyrittäjä aloitti omasta keittiöstään ja hetkeä myöhemmin joutui hankkimaan kunnon tilat toiminnan lähdettyä nopeasti kasvuun. Hienoa!

2 kommenttia:

Ansku kirjoitti...

Kai muistat kaikkiin lahjasaippuoihin kirjoittaa: "Ei syötäväksi!", koska nuo näyttävät kerrassaan herkullisilta. :)

Black on White kirjoitti...

En muistanut :)
Kirjoitin kyllä, että "käsisaippua" toivottavasti se riitti...
Hyvää alkanutta viikkoa!

Related Posts with Thumbnails